top of page
IMG_20200425_090027.jpg

ŠUMSKI GUJDEK

START: 10:00h

 

DUŽINA: 13,5km

UKUPNI USPON: +950m

BROJ OKREPA: 2

VREMENSKI LIMIT 3:30h

ITRA BODOVI: 0
MOUNTAIN BODOVI: 7

STARTNINA: 27 € 
(203,43 kn)

*fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,5345 kn

Prva polovica staze prolaze markiranom planinarskom obilaznicom „Kajbumščakov put“.

Start je ispred Muzeja krapinskih neandertalaca na Hušnjakovom brdu (180 m.n.m.) i kroz Magistratsku ulicu penje se na Stari grad Krapinu u kojem je oko 1400 g. stolovala Barbara Celjska, poznatija kao Crna Kraljica.

 

Prolaskom kroz špilju šumskim single trackom između pitomih kleti kreće se u uspon prema Šušelj Brijegu (439 m.n.m.) od kojeg valovitim vrhuncima šumska staza vodi do Radobojskog Strahinja gdje se na 5. km nalazi prva okrepa.

 

Od Radobojskog strahinja pored starih drvenih hiža kreće uspon prema jednom od najljepših vidikovaca Strahinjčice - Babici (522 m.n.m.). Tijekom tog kratog ali žestokog uspona sjetite se legende o "Dedeku, babici i unučici" koji su se baš na tom mjestu skamenili i u obliku stijene stoje još i danas.

 

Zatim slijedi uspon požarnim putem prema najvišem vrhu Strahinjčice – Sušecu (846 m.n.m.). Prije desetak godina veliki požar bjesnio je vrhom Strahinjčice i njegove posljedice na ovom području vidljive su i danas. Iza Sušeca prekrasna trčljiva staza od 1km lagano se spušta do drugog najljepšeg vidikovca na stazi – stijene Dedek na kojem će ujedno biti i druga okrepa (9. km).

 

Staza se pokraj planinarskog doma strmo spušta „preko rudnika“ u Krapinske Lazi te šumskim putem izbija na brdo Galge iznad Krapine s kojeg puca pogled prema Hušnjakovom brdu i cilju do kojeg se dolazi spuštanjem preko Starog grada.

Staza je zbog uspona na vrh Strahinjčice zahtjevna tako da je preporučamo spremnijim trkačima i praljudskim lovcima na malu divljač. 

OBAVEZNA OPREMA:

  • mobitel s memoriranim brojem organizatora

  • spremnik za vodu s minimalno 0,5l tekućine (na okrepama nema jednokratnih čaša)

  • VIDLJIVO istaknut natjecateljski broj kojeg osigurava organizator

  • prikladna obuća i odjeća (ovisno o vremenskim prilikama)

  • zviždaljka

  • prva pomoć

SPONZORI

grad-krapina.png
blank.png
turisticka-grada-krapine.png
blank.png
utrkacom.png
blank.png
bottom of page